Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Αγία Πετρούπολη των θερινών ανακτόρων (Sank Petersburg Summer Palaces)

Η Αγία Πετρούπολη των θερινών ανακτόρων :Peterhof, Tsarskoe Selo (Pushkin), Pavlovsk, Oranienbaum, Gatchina ,Strelna.  . Μετά από την ίδρυση της πόλης του Αγίου Πέτρου ο Πέτρος ο Μέγας, έχοντας στο μυαλό του εικόνες από Βενετία, Παρίσι , κυρίως,  και Άμστερνταμ,  αποφασίζει να κτίσει τα θερινά ανάκτορα στο Peterhof και Strelna, που θα ξεπερνούσαν στην ομορφιά τις Βερσαλλίες. Το έργο του συνεχίζει η Αικατερίνη Μεγάλη , κτίζοντας θερινά ανάκτορα στο Tsarskoe Selo, Oranienbaum, Gatchina . Αργότερα και οι άλλου τσάροι κτίσανε τα θερινά ανάκτορα εκεί και στο Pavlovsk. Παγκόσμιας φήμης το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο, η Κεντρική Σάλα στο Tsarskoe Selo, ο Κεντρικός Καταρράκτης Σιντριβανιών του Peterhof είναι μοναδικά στο είδος του. Ανεπανάληπτης ομορφιάς αυτά τα αριστουργήματα σε μπαρόκ και ροκοκό ρυθμό συμπληρώνουν το ιστορικό κέντρο τις Αγίας Πετρούπολης και   το  UNESCO συμπεριλαμβάνει το ανσάμπλ αυτό εξ ολοκλήρου στο κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Εύκολη πρόσβαση σε όλα τα προάστια αυτά σε 30 με 45 λεπτά με προαστιακό σιδηρόδρομο, με λεωφορεία-ταξί και  με ιπτάμενο «δελφίνι» για το Peterhof και Strelna.

       1.      Το πιο όμορφο ανάκτορο και σύμπλεγμα-καταρράκτης των σιντριβανιών είναι το Peterhof. Περπατήστε στο άνω και κάτω πάρκα , επισκεφτείτε το εξαιρετικό κεντρικό ανάκτορο με πανέμορφες σάλες και διακόσμηση. Την παράσταση κλέβει η ανακτορική εκκλησία , που υπάρχει σε όλα τα ανακτορικά συγκροτήματα.
   
       2.      Θαυμάστε τον καταρράκτη των σιντριβανιών. με κεντρικό σιντριβάνι : «Σαμσόν που σκίζει το στόμα του λέοντα» , χτισμένο για την νίκη των Ρώσων στο Επταετή Πόλεμο με τη Σουηδία. Το ύψος του νερού που εκτοξεύεται φτάνει τα 21 μέτρα.

      3.      Περπατήστε στο κάτω πάρκο και δείτε τα ανάκτορα Marli, Monplesir και Hermitaz , τα σιντριβάνια «Τρίτωνας» , «Καταρράκτης των Δράκων», «Ποσειδώνας» και πολλά άλλα. Κανονίστε την επιστροφή σας με το ιπτάμενο δελφίνι , η διαδρομή στο δέλτα του ποταμού Νέβα με τα κεντρικά ανάκτορα και ιστορικά κτήρια της πόλης θα σας μένει αξέχαστη για μια ζωή.

      4.      Το δεύτερο μεγαλύτερο και ομορφότερο ανάκτορο είναι το ανάκτορο της Αικατερίνης Μεγάλης στο Tsarskoe Selo. Αριστούργημα του Ιταλού αρχιτέκτονα Rastrelli , το 1752. Ξεχωρίζει η σάλα των δεξιώσεων, από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα ballroom του κόσμου και το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο (Amber chamber), που έχει κλαπεί στο 2 παγκόσμιο πόλεμο από τους Ναζί και δεν βρέθηκε ποτέ. Αποκαταστάθηκε το 2003 πλήρως. και μαζί με την ανακτορική εκκλησία είναι τα πιο όμορφα αξιοθέατα.

      5.      Περπατήστε στο πάρκο της Αικατερίνης Μεγάλης με θαυμάσια μικρά ανάκτορα, επισκεφτείτε το αυλικό λύκειο που μαθήτευσε ο μεγαλύτερος ποιητής της Ρωσίας ο Πούσκιν.

      6.      Αξίζει μια εκδρομή στο ανακτορικό συγκρότημα του Pavlovsk, ενός άλλου προαστίου της Αγίας Πετρούπολης, με πολύ ενδιαφέρον ανάκτορο. το μεγαλύτερο και ομορφότερο ανακτορικό πάρκο στην Ευρώπη.

      7.      Επισκεφτείτε το Oranienbaum , προάστιο στο Φινλανδικό Κόλπο, με τεράστιο ανάκτορο του επιστήθιου φίλου του Μέγα Πέτρου του Menshikov, που από διακόσμηση σε κάποια σημεία ξεπερνάει και τα ανάκτορα των τσάρων!

      8.      Θαυμάστε στο Oranienbaum  το κτήριο του Russian Mountain, το πρώτο «Λούνα Παρκ» των τσάρων και άλλα μικρά ανάκτορα όπως το Κινέζικο και Πέτρινη Σάλα.

      9.      Αξίζει μια εκδρομή στη Gatchina , ένα όμορφο προάστιο της Αγίας Πετρούπολης, με τα όμορφα ανάκτορα του Παύλου , γιου της Αικατερίνης Μεγάλης και Priorat Palace, κτισμένο εξ ολοκλήρου με χώμα.


      10.  Να πάτε στη Strelna, το πρώτο προάστιο που ο Μέγας Πέτρος αποφάσισε να κάνει το ανάκτορο με σιντριβάνι το 1714. Θαυμάστε το ανακαινισμένο ανάκτορο του Κωνσταντίου που είναι η επίσημη έδρα της Ρωσικής Κυβέρνησης και ο τόπος Συνόδων Ρωσίας-Ευρωπαϊκής  Ένωσης.


                                                                  











































                                                                 

                                                             






























                                                              







                                                             









                                                               












                                                              

                                                                              














































































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου