Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Μάαστριχτ (Maastricht)



Το Μάαστριχτ (Maastricht) είναι αρχαία Ρωμαϊκή θέση μεταφοράς αγαθών στο στενό πέρασμα στο ποταμού Μεύση  (Maas), που το 382 μετά Χριστού   έχει  γίνει έδρα επισκοπής. Το Μάαστριχτ πάντα είχε στρατηγική θέση μεταξύ της Γαλλίας ,Ισπανίας (αποικία) και Ολλανδίας στο Μεσαίωνα και συχνό πεδίο μαχών. Έτσι το 1673 κατά τη διάρκεια της πολιορκίας εδώ σκοτώθηκε ο πιο αγαπημένος ήρωας του Δουμά και των Τριών Σωματοφυλάκων, ο ντ΄ Αρτανιάν . Η σημαντικότερη  και η τελευταία στη σειρά συνθήκη , η Συνθήκη του Μάαστριχτ,  που οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης , υπογράφτηκε εδώ το 1992 . Έχει ιδανική θέση ως βάση εκδρομών στο Τριεθνές (Ολλανδία, Γερμανία,Βέλγιο) και πολύ κοντά στη Γαλλία και Λουξεμβούργο. Σχετικά δύσκολη πρόσβαση, αν και έχει δικό του αεροδρόμιο που το μοιράζεται με Αάχεν. Απέχει 1 ώρα από Ντίσελντορφ και 1,5 ώρα από τις Βρυξέλλες οδικώς.

  1. Το κυριότερο αξιοθέατο του Μααστρίχτ είναι η εξαιρετικά διατηρημένη η Παλιά Πόλη με ατμοσφαιρικά σοκάκια, μεσαιωνικά κτήρια , πλατείες και παλιές οχυρώσεις.
  2. Περιπλάνηθείτε στα σοκάκια της παλιάς πόλης, δείτε τη πύλη του Διαβόλου , έργο του 1229 , ότι απέμενε από τρομερή οχύρωση της πόλης μετά τη πολιορκία του 1673 και δείτε το άγαλμα του Ντ΄ Αρτανιάν στο κήπο του παλιού κάστρου.
  3. Από τα σπανιότερα ευρωπαϊκά αξιοθέατα είναι η γέφυρα του Αγίου Σερβάτιου ( Sant Servatius bridge), που κτίστηκε το 1298 στη θέση της αρχαίας ρωμαϊκής γέφυρας από 50 μετά Χριστού. Ανατηνάχτηκε από τους ναζί το 1944 και το 1948 ξανακτίστηκε. Έχει 8 καμάρες και μεγαλύτερη και ψηλότερη ένατη για τη πλεύση των καραβιών.
  4. Στη κεντρική πλατεία της πόλης θαυμάστε την παλιότερη εκκλησία της Ολλανδίας, τον Ναό του Αγίου Σερβάτιου, κτίσμα Ρομανικού και Γοτθικού ρυθμού   το 390 μετά Χριστού .
  5. Δίπλα του καθεδρικού βρίσκεται εξαιρετική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου , το  Δημαρχείο, κτίσμα του 1664 σε μπαρόκ ρυθμό και το κτήριο του παλιού Δικαστικού Μεγάρου.
  6. Έχει ενδιαφέρον μια επίσκεψη στους καζεμάτες, υπόγειες οχυρώσεις μέσα στη πόλη του Μάαστριχτ.
  7. Άλλα τίποτα δεν συγκρίνεται με μία επίσκεψη στο Οχυρό του Άγιου Πέτρου   και δίκτυο ορυχείων ασβεστόλιθου , πραγματικό λαβύρινθο μήκος 320 χιλιομέτρων, με σταλακτίτες και μόνιμη θερμοκρασία 10 βαθμών Κελσίου. Κοινό μυστικό είναι η ύπαρξη μιας στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ εκεί. Επίσης στις σπηλιές βρέθηκαν το 1780 απολιθώματα ενός μονόσαυρου και υπάρχουν εξαιρετικές τοιχογραφίες διαφορετικών εποχών.
  8. Κάντε μια βόλτα στις όχθες του ποταμού Μεύση και θαυμάστε ολλανδική αρχιτεκτονική της εποχής της Ανναγένησης
  9. Το Μάαστριχτ έχει αρκετά αξιόλογα μουσεία, άλλα προτιμήστε το Bonnefatenmuseum, με μεγάλη συλλογή Παλαιών Δασκάλων, ‘όπως ο Ρούμπενς, Άντονι βαν Ντάικ και Γιάκομπ Γιόρτενς
  10. Για τον « ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω 3 μονοήμερες εκδρομές :
Α) στο Αμερικάνικο κοιμητήριο 2 Παγκόσμιου πολέμου
Β) Στη πόλη Valkenburg aan de Geul , με όμορφο κάστρο και κανάλια

Γ) στο Βελγικό οχυρό του 2 Παγκόσμιου Πολέμου , Fort Eben-Emael
                                                      







                                                                    
















                                                                         






































2 σχόλια:

  1. Μια πανέμορφη πόλη πολύ σωστά οργανωμένη με πολύ ευγενικό κόσμο.Της λείπει μονμ ο ήλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ όμορφη, αν έχει κ τον ήλιο , είναι πραγματικό αριστούργημα !

      Διαγραφή