Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ζιρόνα (Girona)



Η Ζιρόνα είναι Αρχαία Ιβηρική και Ρωμαϊκή πόλη της Καταλονίας, που λόγω της στρατηγικής της θέσης ήταν το πεδίο αιματηρών συγκρούσεων από 60 προ Χριστού διαδοχικά με τους Ρωμαίους , τους  Βησιγότθους,  τον  Καρλομάγνο μετά ,η πόλη  ήταν προπύργιο αντίστασης κατά των Μαυριτανών  και το 19 αιώνα και το αποκορύφωμα ήταν η  αιματηρή πολιορκία της από τους Γάλλους το 1808-1809 στους Ναπολεόντειους Πολέμους. Η Παλιά Πόλη της είναι τόσο ατμοσφαιρική που ο 6ος  κύκλος της δημοφιλούς σειράς Game of Thrones γυρίστηκε εκεί , και ο ένας από τους πέντε ποταμούς της Ζιρόνας το Onyar προσδίδει άλλη ομορφιά στο κέντρο της πόλης. Σχετικά εύκολη είναι η πρόσβαση, απέχει 45 λεπτά από τηνΒαρκελωνη  οδικώς και έχει και δικό της αεροδρόμιο.


1.     Το κυριότερο αξιοθέατο της Ζιρόνας είναι ο Καθεδρικός Ναός της, αφιερωμένος στη Παναγία, με το πλατύτερο κλίτο 22 μέτρων στον κόσμο μετά από τον Άγιο Πέτρο του Βατικανού και μεγαλύτερο και πλατύτερο κλίτος γοτθικού ρυθμού στον κόσμο. Μέσα στην εκκλησία  δείτε το θρόνο του Καρλομάγνο.

2.     Ο Καθεδρικός Ναός μαζί με τη πλατεία του και η Εκκλησία του Αγίου Φέλιξ (Esglesia de Sant Feliu) δημιουργούν ανεπανάληπτο μεσαιωνικό ανσάμπλ, που οι εμπνευστές της σειράς “ Game of Thrones” γύρισαν αρκετά επεισόδια εκεί.

3.     Εκκλησία του Αγίου Φέλιξ (Esglesia de Sant Feliu) με μοναδική αρχιτεκτονική και όμορφο τέμπλο της είναι αληθινά  αριστουργήματα..

4.     Θαυμάστε την μεσαιωνική οχύρωση της πόλης , είναι άριστα διατηρημένη. Οπωσδήποτε να πάτε στη ξενάγηση πάνω από τείχη της πόλης (Passeig de la Muralla), σίγουρα θα σας μένει αξέχαστη.

5.     Επισκεφτείτε τα μοναστήρια του Αγίου Πέτρου και Αγίου Δανιήλ, εξαιρετικά δείγματα ισπανικής μοναχικής αρχιτεκτονικής και Ρωμαϊκά και Αραβικά Λουτρά (Banys Arabs).

6.     Περιπλανηθείτε στα στενά σοκάκια της πιο διατηρημένης Εβραϊκής συνοικίας της Ευρώπης, με δική της σχολής της Καμπάλας και αξιόλογα ιστορικά κτίρια.

7.     Μην ξεχάσετε να πάτε βόλτα στις όχθες του ποταμού Onyar, η πολυχρωμία και διακόσμηση  των κτηρίων θα σας εντυπωσιάσουν.

8.     Η Ζιρόνα έχει αρκετά μουσεία, προτιμήστε το Αρχαιολογικό μουσείο και Ιστορικό μουσείο, τα εκθέματα τους είναι ξεχωριστά

9.     Περπατήστε στα σοκάκια της παλιάς πόλης, στη οδό Ράμπλα, στην Αρχαιολογική οδό! , στην πλατεία Ανεξαρτησίας , η βόλτα σας επιφυλάσσει εκπλήξεις,  όπως τα κτήρια του Rafael Maso I Valenti.

10.                        Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη , εκτός από επιλογές που υπάρχουν στην ανάρτηση για Φιγέρες, προτείνω 2 μονοήμερες εκδρομές:
Α) Στην παραλιακή οχυρωμένη πόλη Tossa de Mar
Β) Στην μεσαιωνική πόλη Torroella de Montgri.










                                                                          














                                                                         




















                                                                        



















                                                      
















































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου