Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Φλωρεντία των μουσείων ( Florence Museums)



Η Φλωρεντία ως λίκνο της Αναγέννησης διαθέτει τεράστιους πολιτισμικούς θησαυρούς. Άνω των 80 διαφορετικών ειδών μουσεία υπάρχουν στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης. Τεράστια κληρονομία της Ιταλικής Αναγέννησης και όχι μόνο, υπάρχει σε 5 μεγάλα μουσεία της πόλης, στην Galleria degli  Uffizi, Palazzo Piti, Palazzo Vecchio,  Bargello και στη Academia Gallery. Τα έργα των Μιχαήλ Άγγελος , Λεονάρδο ντα Βίντσι , Μποτιτσέλι, Καραβάτζο, Δονατέλλο, Λίππι, Ραφαήλ, Βερονέζε, Γκοτσόλι , Βερόκκιο και πολλών άλλων Ιταλών και μη Ιταλών ζωγράφων της Αναγέννησης υπάρχουν στη Φλωρεντία. Ένα από τα  αρχαιότερα μουσεία του κόσμο το Uffizi , είναι και το πρώτο στην ιστορία που άνοιξε της πύλες του  για το κοινό, (κατόπιν γραπτής  άδειας τότε) από τα τέλη του 16ου αιώνα! Εκτός από τα μεγάλα μουσεία στη Φλωρεντία υπάρχουν παρεκκλήσια με μοναδικές τοιχογραφίες από γνωστούς Αναγεννησιακούς ζωγράφους  παγκόσμιας εμβέλειας! Η καλύτερη και οικονομικότερη πρόταση για να θαυμάσετε σχεδόν όλα τα αριστουργήματα της Φλωρεντίας και να αποφεύγετε τις ουρές  είναι η Firenze Card. Η κάρτα αυτή  προσφέρει δωρεάν είσοδο σε 72 μουσεία, δωρεάν μετακίνηση και δωρεάν Wi-Fi για 72 ώρες με κόστους 72 ευρώ!



  1. Ο πρώτος σταθμός στην εξερεύνηση της Φλωρεντίας των μουσείων είναι, φυσικά το Uffizi. Το παλιότερο μουσείο του κόσμο, κτισμένο το 1584 από το διάσημο Βαζάρι.

  2. Ξεκινήστε από το αρχαιότερο τμήμα του μουσείου, τη οκτάγωνη Τριμπούνα. Θεωρείται ο πρώτος χώρος στην ιστορία που πληροί τις προϋποθέσεις μουσείου και είναι πρότυπο για όλα τα παλιά  και τα σύγχρονα μουσεία του κόσμου.

  3. Θαυμάστε τις συλλογές Αναγεννησιακών ζωγράφων. Τα γυναικεία μάτια στους πίνακες του Μποτιτσέλι είναι μοναδικά στο κόσμο και δεν ξεχνιούνται εύκολα.

  4. Το Uffizi έχει 3 πίνακες του Λεονάρδο ντα Βίντσι, 2 έργα του ανήκουν στη περίοδο που ήταν ώριμος πια καλλιτέχνης και έναν όταν ήταν παιδί. Στον πίνακα του δασκάλου του Βερόκκιο  «Η βάπτιση του  Ιησού»  ο Λεονάρδο ως μαθητής στο εργαστήριο, ζωγράφισε έναν από τους δυο αγγέλους στον πίνακα , κλέβοντας τη δόξα από τον δάσκαλο του.

  5.  Το δεύτερο πιο φημισμένο μουσείο  της Φλωρεντίας είναι το Palazzo Vecchio. Το κυβερνείο της Τοσκάνης διαθέτει μοναδική εσωτερική διακόσμηση. Τεράστιων διαστάσεων πίνακες , οι ψευδοροφές με εσωτερικά περάσματα, η Κεντρική Αίθουσα συνεδριάσεων της Σιγνορίας είναι ανεπανάληπτης αξίας θησαυροί.

  6. Θαυμάστε τις αίθουσες με γεωγραφικούς χάρτες και υδρόγειους  και τη συλλογή έργων  Παλιών Δασκάλων . Οπωσδήποτε αναζητήστε την ασυνήθιστη ξενάγηση στα μυστικά περάσματα του Παλιού Παλατιού έχοντας για οδηγό το βιβλίο «Inferno» του Νταν Μπράουν.

  7. Εντυπωσιάζει τον επισκέπτη η κατοικία των Μεδίκων, το Palazzo Piti. Αμυντικού χαρακτήρα κτήριο του 1457 , έργο του Μπρουνελλέσκι δεν προδιαθέτει με την εξωτερική του εμφάνιση τα εσωτερικά εκθέματα και την υπερπολυτελή διακόσμησή του. Το παλάτι Piti  φιλοξενεί 6 μουσεία στο εσωτερικό του.

  8. Επισκεφτείτε τη Palatine Gallery με τα έργα των  Ραφαήλ, Τισιάνο, Ρούμπενς , τα δωμάτια των Μεδίκων με τους αμέτρητους πίνακες ζωγραφικής, το Μουσείο του Ασημιού και το εξαιρετικό μουσείου του Κοστουμιού της Αναγέννησης.

  9. Με τίποτα μην χάσετε την ξενάγηση στα παρεκκλήσια Brancacci και  Corsini στην εκκλησία Santa Maria del Carmine. Οι τοιχογραφίες των Masolino  και Lippi είναι μοναδικές. Δείτε και την εκκλησία του San Marko με τις όμορφες τοιχογραφίες του  Fra Angelico.

  10. Οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτείτε το παρεκκλήσι των Μάγων στο Palazzo Medici Riccardi. Οι τοιχογραφίες του Μπενότσο Γκοτσόλι θεωρούνται από τις κορυφαίες της Αναγέννησης. Αν ανεβείτε στο 2ο όροφο θα δείτε όμορφες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα με μπαρόκ ρυθμό.Δείτε και την εξαιρετική συλλογή έργων στην Academia Gallery με Μποτιτσέλι, Λίππι και άλλους.

  11. Όπως γίνεται κατανοητό, σε μια μικρή ανάρτηση όπως αυτή εδώ είναι αδύνατο να αναφερθείς σε όλα τα μουσεία αυτής της καταπληκτικής πόλης. Αναφέρονται μόνο τα μουσεία με τα έργα παγκόσμιας εμβέλειας! Υπάρχουν στο διαδίκτυο λεπτομερής πληροφορίες για όλα τα μουσεία. Όσο για τα  μουσεία με τα γλυπτά αριστουργήματα της Φλωρεντίας θα αναφερθούν σε επόμενη ανάρτηση!

  12. Για τον «ψαγμένο» και «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω να ψάξει  και να κλείσει έγκυρα τα εισιτήρια για την μεγαλύτερη έκθεση αυτοπροσωπογραφίας του κόσμου που βρίσκεται στο Διάδρομο του Βαζάρι. Είναι τόσο διάσημη που θεωρείται τεράστια τιμή για τον κάθε ζωγράφο αν το πορτρέτο του αποκτάται από την έκθεση αυτή.

                                                            
                                                                              

                                                                       































                                                                               



















                                                                                



























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου