Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Φλωρεντία (Florence)



Η Φλωρεντία  (Florence) είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας της Τοσκάνης και ιδρύθηκε το 200 π.Χ. από τους Ρωμαίους. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μεταξύ της Ρώμης και της Βόρειας Ιταλίας, γνώρισε γρήγορη ανάπτυξη . Πολυτάραχη είναι η ιστορία της κατά τον Μεσαίωνα, περιλαμβάνοντας  κατοχή από τους Οστρογότθους, τους Λομβαρδούς, τον Καρλομάγνο και τη μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών κινημάτων των  Γιβελίνων και των Γουέλφων. Στις αρχές το 15ου αιώνα μ.Χ., κατά της διακυβέρνησης από την οικογένεια των Μεδίκων, στη πόλη δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις για δημιουργία του πολιτιστικού κινήματος της Αναγέννησης. Ως λίκνο της Αναγέννησης η Φλωρεντία «έδωσε» στο κόσμο τέτοιες προσωπικότητες όπως Δάντης, Μιχαήλ Άγγελος , Λεονάρδο ντα Βίντσι , Μποττιτσέλλι, Μπρουνελλέσκι, Βαζάρι , Μακιαβέλι, Αμέρικο Βεσπούτσι και πάρα πολλούς άλλους. Αμέτρητοι είναι οι πολιτιστικοί θησαυροί της Φλωρεντίας που βρίσκονται σε πολλά μουσεία της πόλης. Η  αρχιτεκτονική της είναι αριστουργηματική και για όλους αυτούς τους λόγους ολόκληρη η πόλη συγκαταλέγεται στον κατάλογο της UNESCO «Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς» . Από το 1865 έως 1870 η Φλωρεντία ήταν πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ιταλίας. Το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας του 1914 καθόρισε την χάραξη των Έλληνο-Αλβανικών συνόρων. Σχετικά εύκολη είναι η πρόσβαση στη πόλη που διαθέτει αεροδρόμιο και απέχει μόνο 1 ώρα και 20 λεπτά με το τρένο από τη Ρώμη.

  1. Το κυριότερο αξιοθέατο της Φλωρεντίας είναι το ανεπανάληπτο ανσάμπλ του Καθεδρικού Ναού του Duomo, του Καμπαναριού του Τζιότο και το Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη, στη Piazza del Duomo,  που θεωρείτο το κορυφαίο του κόσμου.

  2. Το λευκό και μαύρο μάρμαρο του καθεδρικού, με το μεγαλύτερο στο κόσμο πέτρινο τρούλο του Μπρουνελλέσκι, το αριστούργημα-  καμπαναριό του Τζιότο ύψους 85 μέτρων και η πόρτα του Παραδείσου του Γκιμπέρτι στο Βαπτιστήριο προσελκύουν στη Φλωρεντία εκατομμύρια επισκέπτες. Ο ανταγωνισμός των κορυφαίων καλλιτεχνών της Φλωρεντίας  στο  δημόσιο διαγωνισμό για την ανάληψη του έργου για τις πύλες του Βαφτιστηριού έδωσε το έναυσμα, μαζί με την ομιλία του Δάντη Αλιγκέρι, για την εποχή της Αναγέννησης

  3. Εντυπωσιακή είναι η κεντρική πλατεία της Φλωρεντίας, η Piazza Signoria με τα εντυπωσιακά αγάλματα, με το Pallazzo Vecchio και το κυβερνείο των Μεδίκων καθώς και τα μουσεία Uffizi, Bargello. Για να εξερευνήσετε το Pallazzo Vecchio, μπορείτε άνετα να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο του Νταν Μπράουν «Inferno».

  4. Προσπαθήστε να κλείσετε εισιτήρια για ξενάγηση στο Διάδρομο του Βαζάρι, μυστικού  «εναέριου» περάσματος από το Pallazzo Vecchio και το Uffizi στο παλάτι Piti για ώρα ανάγκης, των Μεδίκων . Ο Διάδρομος του Βαζάρι διασχίζει τη μισή Παλιά Φλωρεντία, το ποταμό Αρνό πάνω από τη Παλιά Γέφυρα , Ponte Vecchio.

  5. Άλλη μια μοναδικότητα της Φλωρεντίας είναι η Παλιά Γέφυρα , Ponte Vecchio. Είναι η μοναδική γέφυρα στην Ευρώπη με μαγαζιά, χτισμένα πάνω της
μαζί με τον διάδρομο του Βαζάρι  στον 4ο όροφο! Στο Μεσαίωνα ήταν κρεοπωλεία, αλλά λόγω της δυσοσμίας αποκαταστάθηκαν από τα κοσμηματοπωλεία. Ήταν η μοναδική που δεν ανατινάχτηκε από τους Ναζί κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

  6. Θαυμάστε την κατοικία των Μεδίκων, το παλάτι Piti, που σήμερα φιλοξενεί πολλά  μουσεία . Μαζί με τους εξαιρετικούς κήπους Boboli όπου υπάρχουν αγάλματα, λίμνες και πολλές εκπλήξεις, αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών.

  7. Η Φλωρεντία έχει πολλές και όμορφες εκκλησίες, το San Lorenzo με τους τάφους των Μεδίκων και τα αγάλματα του Μιχαήλ Άγγελου, τη Santa Maria del Carmine με τις τοιχογραφίες των Lippi και Masolino , το San Spirito , Orsanmichele, Santa Felicita, San Miniato, San Marco, Santa Maria Novella

  8. Από όλες όμως ξεχωρίζει  η Εκκλησία του Τίμιου Σταυρού, Santa Crose, με τους τάφους του Δάντη, του Μακιαβέλι, του Μιχαήλ Άγγελου, του Γαλιλαίου  και του Ροσσίνι. Ο τάφος του Μιχαήλ Άγγελου βρίσκεται κοντά στην είσοδο και «κοιτάει» ανατολικά. Το ζήτησε ο ίδιος ο γλύπτης στη διαθήκη του για να δει πρώτος από όλους τον τρούλο του Duomo στη Δευτέρα Παρουσία!

  9. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τη παλιά μεσαιωνική αγορά της πόλης, το Mercato del Porcellino, όπως και τη πλατεία στο λόφο, που δεσπόζει πάνω από τη Φλωρεντία, Piazzale Michelangelo, για να βγάλετε τις καλύτερες αναμνηστικές φωτογραφίες.  

  10. Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μονό μια μικρή εκδρομή στην παλιά πόλη των Ετρούσκων, αρχαιότερη της Φλωρεντίας , τη Fiesole.



                                                           





                                                                               










































































































                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου