Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Φλωρεντία των γλυπτών ( Florence sculpturs)



Η Φλωρεντία των γλυπτών ( Florence sculpturs)
Η Φλωρεντία εκτός όλων των άλλων θησαυρών και αριστουργημάτων είναι και ένα απέραντο μουσείο γλυπτών. Η       πόλη έχει δώσει στο κόσμο τους καλύτερος γλύπτες της Αναγέννησης όπως ο Μιχαήλ Άγγελος , Μπρουνελλέσκι, Ντονατέλλο, Βαζάρι, Αμμανάτι, Ροσσελλίνο, Τσελίνι, Σανσοβίνο και πολλούς άλλους. Τα αγάλματα στη Φλωρεντία βρίσκονται όχι μόνο στα μουσεία και στις εκκλησίες άλλα και στους ανοιχτούς χώρους, στις πλατείες και έξω από τα ανάκτορα. Η καλλιτεχνική ευφυΐα του Μιχαήλ Άγγελου έκανε τη πόλη ξακουστή σε όλη τη Ευρώπη. Το δικό του άγαλμα του Δαβίδ και οι τάφοι των Μεδίκων στην εκκλησία  San Lorenzo θεωρούνται από τα τελειότερα γλυπτά της Αναγέννησης.

  1.  Αξέχαστη εντύπωση προκαλεί στον επισκέπτη η κεντρική πλατεία της Φλωρεντίας η Piazza Signoria με άνω των 30 γλυπτών που βρίσκονται σε κενή θέα και έχουν ελεύθερη πρόσβαση.

  2. Θαυμάστε τη Loggia dei Lanzi , η οποία φιλοξενεί τα αριστουργήματα όπως «Ο Μενέλαος κρατάει το σώμα του Πάτροκλου», «Περσέας και Μέδουσα», «Ο Ηρακλής σκοτώνει τον Νέσσο» , «Ο βιασμός της Πολυξένης» , «Αρπαγή των Σαβίνων Γυναικών» , τα λιοντάρια-σύμβολα των Μεδίκων και πολλά άλλα.

  3. Δείτε έξω από το Palazzo Vecchio το άγαλμα «Ο Ηρακλής σκοτώνει τον Κάκο» ,  το αντίγραφο του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου και το πανέμορφο σιντριβάνι «Ο θεός Ποσειδώνας» , έργο του ανεπανάληπτου  Αμμανάτι. Τα άλογα του θεού του νερού είναι έτοιμα να καλπάζουν!

  4. Επισκεφτείτε το αρχαιότερο δημόσιο κτίριο της Φλωρεντίας , το Bargello, όπου βρίσκεται το Μουσείο των Γλυπτών. Δείτε τα 4 έργα του Μιχαήλ Άγγελου, τον Βάκχο, τον Βρούτο, τον Δαβίδ-Απόλλωνα και τον Τόντο Πίττι. Από τα άλλα πολλά έργα τέχνης ξεχωρίζουν είναι ο Δαβίδ και ο Άγιος Γεώργιος του Ντονατέλλο, ο Βάκχος του Σανσοβίνο.

  5. Ολόκληρο μουσείο από μόνη της αποτελεί η προσωπική εκκλησία των Μεδίκων , το San Lorenzo. Κατεβαίνοντας στην κρύπτη με τους τάφους των Μεδίκων κόβει την ανάσα και προκαλεί κατάνυξη η θέα των αγαλμάτων του Μιχαήλ Άγγελου και άλλων εξαιρετικών γλυπτών της Φλωρεντίας.

  6. Μην παραλείψτε να επισκεφτείτε το άλλο εξαιρετικό μουσείο με τα γλυπτά , την Academia Gallery, για να δείτε το αυθεντικό Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου και άλλα 6 έργα του καλύτερου γλύπτη της Αναγέννησης.

  7. Μην ξεχάσετε να πάτε στην εκκλησία του Santa  Crosse , με τον άγαλμα τον Δάντη Αλιγκέρι έξω και τους μοναδικής ομορφιάς  τάφους του Μιχαήλ Άγγελου, του Γαλιλαίου, κενοτάφιο του Δάντη, του Μακιαβέλι , του Ροσσίνι  και του δικού μας Ούγο Φόσκολο  και άλλους πολλούς διάσημους στο εσωτερικό της εκκλησίας.

  8. Θαυμάστε τα αγάλματα της Γεωμετρίας και Αστρονομίας στο τάφο του Γαλιλαίου , τα αγάλματα της Ζωγραφικής, Αρχιτεκτονικής και Γλυπτικής στο τάφο του Μιχαήλ Άγγελου! Προσέξτε την επιγραφή στο τάφο του Μακιαβέλι : «Κανένας έπαινος δεν φτάνει το μέγεθος τέτοιου ονόματος»!

  9.  Οπωσδήποτε να πάτε μια βόλτα στους κήπους Boboli . Τα αγάλματα μέσα στις λίμνες, στις παραλίμνιες σπηλιές , πανέμορφα σιντριβάνια  και η θέα της Φλωρεντίας θα σας μένουν αξέχαστα για πολύ καιρό.

                                                          
                                                                  




                                                                              






































































                                                                               


































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου