Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Ομπερναί (Obernai)

Το Ομπερναί (Obernai) είναι μια μικρή και όμορφη πόλη της Αλσατίας, κτισμένη στους πρόποδες των Βοσγίων. Ιδρύθηκε το 778 και είναι η πόλη που γεννήθηκε η προστάτιδα Αγία της Αλσατίας, η Αγία Οντίλ . Από το 1240 αποκτά τα δικαιώματα της πόλης και από το 1280 γίνεται η αυτοκρατορική πόλη της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το 1340 η Ομπερναί συμμετείχε στη δημιουργία της «Δεκαπόλεως», της ένωσης των 10 αυτοκρατορικών πόλεων της Αλσατίας. Η Ομπερναί αποκτά μέγιστη ισχύ τον 15ο και τον 16ο αιώνα: αυτοδιοικείται, βάζει φόρους, έχει δικό της δικαστικό σύστημα, νοσοκομείο, έχει 38 πύργους και 12 πύλες. Από το 1871 η πόλη γνωρίζει τη γερμανική κατοχή μέχρι το 1918 όπου επανέρχεται στη Γαλλία, όπως ξανά και στο 2ο Παγκόσμιο  Πόλεμο. Η Ομπερναί είναι η δεύτερη πιο επισκέψιμη πόλη της Αλσατίας μετά την πρωτεύουσα της το Στρασβούργο, και βρίσκεται στο κέντρο του Δρόμου του Κρασιού της Αλσατίας. Ξεχωρίζει για τα γαστρονομικά εδέσματα της που συνδυάζουν το γερμανικό brutal style μαζί με την γαλλική φινέτσα και τα εξαιρετικά κρασιά της. Σχετικά εύκολη είναι η πρόσβαση στη πόλη, απέχει 25 λεπτά οδικώς από το Στρασβούργο και 2,5 ώρες από την Φρανκφούρτη.

1. Το κυριότερο αξιοθέατο του Ομπερναί είναι η γραφική και κουκλίστικη παλιά πόλη της με σπίτια με χαγιάτι και με παλιές οχυρώσεις.

2. Απολαύστε το περπάτημα στη κεντρική πλατεία της πόλης και στη κεντρική οδό, Place du Marche, με τα εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής του 16ου και του 17ου αιώνα.

3. Δείτε το κτίριο  του παλιού Δημαρχείου της πόλης και ανεβείτε στο πύργο του, ύψους 72 μέτρων, κτίσμα του 1604 με θέα τη γύρω περιοχή και τη πόλη κάτι που  θα σας μένει αξέχαστο. 

4. Επισκεφτείτε την ασυνήθιστη οδό Ruelle des Juifs, το ιστορικό κτήριο Hale aux Bles και το πηγάδι των έξι λουλουδιών, Old six-bucket well καθώς και το σπίτι ρομανικού ρυθμού στην οδό rue des Pelerins, κτίσμα του 1240.

5. Εξερευνήστε τις εξαιρετικές παλιές οχυρώσεις του Ομπερναί του 13ου και 14ου αιώνα, βρείτε την ξενάγηση στα τείχη της πόλης και δείτε τις τάφρους, τα μυστικά περάσματα και τους παλιούς πύργους.

6. Επισκεφτείτε το διάσημο τετράγωνο domain of the Leonardsau και το αβαείο του Truttenhausen με την εκκλησία του St-Augustin, του 15ου αιώνα.

7. Ψάξτε μέσα στον ιστό της πόλης τα 3 παλιά κάστρα, το Gail Castle του 18ου αιώνα, το Oberkirch Castle, του 16ου αιώνα και το El Biar Castle του 19ου αιώνα.

8. Ακολουθήστε την οδό των Κρασιών της Αλσατίας του περνάει από τη πόλη και επισκεφτείτε τα πολλά οινοποιεία της περιοχής.

9. Όταν θα είστε στο Ομπερναί, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την Αλσατική κουζίνα, πετυχημένο μίγμα του γερμανικού brutal style με την γαλλική φινέτσα. Δοκιμάστε το σπεσιαλιτέ του Ομπερναί, το La Choucroute dAlsace, ξινό λάχανο με διαφορετικά είδη κρεάτων, την μπίρα Kronenbourg και τα εξαιρετικά κρασιά τους.


10. Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μια κοντινή εκδρομή στη Μονή της Αγίας Οντίλ, προστάτιδας της Αλσατίας με εξαιρετική μωσαϊκή. 
                                                          

                                                               
                                                                






































































                                                      

                                                 
                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου