Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

ΡΑΣΝΟΒ (RASNOV, ROSENAU)


Το Ρασνοβ ( Rasnov, Rosenau (γερ)) είναι μια μικρή αλλά ιστορική πόλη της Ρουμανίας και βρίσκεται στην Τρανσυλβάνια. Η πόλη ξεκίνησε απο το ξακουστό κάστρο της, που χτίσανε εκεί οι Τεύτονες Ιππότες  απο το 1211 έωσ 1225. Ο Βασιλιάς της Ουγγαρίας Ανδρέας Β΄ κάλεσε το Γερμανικό Ιπποτικό Τάγμα στην Τρανσυλβανία για να αποκρούσει τις συνεχόμενες επιθέσεις των Κουμάνων ,που επιλέξαμε την Τρανσυλβανία ωες πέρασμα τους για τις επιδρομές τους  προς τη Δυση. Κτίζοντας το κάστρο οι Τεύτονες κάλεσαν στη περιοχή άλλους ομοεθνούς τους από διάφορα γερμανικά πριγκιπάτα της εποχής εκείνης, αγρότες, σιδηρουργούς, τεχνίτες  και έτσι δημιουργήθηκε μια πόλη έξω από το κάστρο. Μετά το 1225, οταν  ο Ούγγρος Βασιλιάς απομάκρυνε τους Τεύτονες Ιππότες απο την ευρύτερη περιοχή , ο γερμανικός πληθυσμός παρέμεινε και ονομάστηκε οι Σάξονες της Τρανσυλβανίας. Εκτός απο το Ράσνοβ οι Τεύτονες έκτισαν και άλλα κάστρα , το Μπρασοβ, το Σιμπίου, την Σιγκισοάρα, προσφέροντας όμορφα στοιχεία της γερμανικής αρχιτεκτονικής που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση μέχρι σήμερα. Έτσι, το κάστρο  Ράσνοβ, μετρά από την υποχώρηση των Τευτώνων , δεν περιήλθε  στα χέρια κάποιου ευγενή άλλα παρέμενε στους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι με πολύ απλές και οικονομικές κινήσεις δημιουργήσανε μέσα του τα κτίσματα και τα κτήρια που τους φιλοξενούσαν στην περίπτωση των επιθέσεων. Για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι το κάστρο του Ράσνοβ σε 600 χρόνια που προστάτευε κατοίκους μόνο μια φορά έπεσα στα χέρια του εχθρού , το 1612, λόγω έλλειψης νερού κατά την διάρκεια μιας πολιορκίας. Το απόρθητο αυτό φρούριο άντεξε τις επιδρομές των Μογγόλων, των Τούρκων,  των Ούγγρων και μέχρι την Ουγγρική Επανάσταση του 1848-1849 προστάτευε τους κατοίκους. Σήμερα το Ράσνοβ είναι μια μικρή επαρχιακή πόλη με πολύ ενδιαφέρουσα σαξονική αρχιτεκτονική , δίπλα στη πόλη βρίσκεται ενα  Πάρκο Δεινόσαυρων και χιονοδρομικό κέντρο αγαλμάτων με σκι. Σχετικά εύκολη είναι η πρόσβαση στη πόλη, βρίσκεται σε 2,5 ώρες οδικώς απο το Βουκουρέστι, και 20 λεπτά απο το Μπρασόβ στο δρόμο προς το Κάστρο του Μπραν. 


  1. Το κυριότερο αξιοθέατο του Ράσνοβ είναι το μεσαιωνικό Κάστρο των Τευτόνων με διπλή οχύρωση , φαρδιά τείχη και τους  επιβλητικους  προμαχώνες .

  2. Εξερευνήστε τις οχυρώσεις , δεύτε την εσωτερική πηγή νερου  του κάστρου, 146 μέτρων βάθος, που σκάφτηκε απο το 1623 έως 1646 , μετά την περιβόητη κ μοναδική εκπόρθηση του κάστρου απο τον Ούγγρο στρατηγό και τον Πρίγκιπα της Τρανσυλβάνιας  Gabor Batory το 1612.

 3. Περιπλανηθείτε στα σοκάκια του κάστρου για να δείτε τα σαξονικά σπίτια και τα κτίσματα των κατοίκων της πόλης που πρόσφεραν κατάλυμα και τροφή στην περίπτωση της πολιορκίας. 

 4. Στη πόλη του Ράσνοβ θαυμάστε τα μεσαιωνικά Σαξόνικα σπίτια που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση . 

 5. Δείτε την παλιά Σαξονική Ευαγγελιστική εκκλησία , κτίσμα του 1280-1287, και την Ορθόδοξη Εκκλησία του 1384. 

 6. Εξερευνόντας την πόλη δείτε το παλιό Σαξόνικο κοιμητήριο  και κάντε μια βόλτα με βαρκάδα στο ποταμό Chimbasel , που διασχίζει την πόλη.

 7. Εξω απο την πόλη, στα 2 χιλιόμετρα υπάρχουν απομεινάρια του αρχαίου  ρωμαικού καστρου Cumidava castra που ήταν η βάση μιας κοόρτις .

 8. Επισκεφτείτε το εξαιρετικό Πάρκο Δεινόσαυρων "Dino Park΄"  λίγο έξω απο την πόλη και αν είστε λάτρης των σκι,  το χειμώνα υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης στο χειμερινό χιονοδρομικό.

 9. Αν είστε τυχερός και βρίσκεστε στη πόλη στις αρχές Σεπτέμβρη θα δείτε το Cumidava Dacian Festival , ενα φεστιβάλ με αναβίωση του παρελθόντων των Δάκων, αρχαίων κάτοικων της Ρουμανίας . 

10. Για τον "ανήσυχο" ταξιδιώτη η περιοχή έχει πολλές επιλογές για ημερήσια εκδρομή, το Μπρασοβ και το Μπραν είναι  δίπλα, και για τους φυσιολάτρες υπάρχει ένα όμορφο καταπράσινο φαράγγι Cheilie Rasnoavei. 

                                                               


















































































                                                        










                                                  

2 σχόλια: