Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ-ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ


Κοντά στα σύνορα με τη Φθιώτιδα , ανάμεσα  από τα χωρία Γραβία και Μπράλο βρίσκεται εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, από το 1917,  το βρετανικό στρατιωτικό κοιμητήριο. Προς το τέλος του 1 Παγκοσμίου Πολέμου οι σύμμαχοι :Γάλλοι, Ρώσσοι, Σέρβοι,Έλληνες, Ιταλοί και ειδικά οι Άγγλοι επιχειρούσανε στα Βαλκάνια στο μέτωπο Σαλόνικα  με την κορύφωση των επιχειρήσεων το καλοκαίρι του 1918. Η κύρια οδός μεταφοράς στρατευμάτων, υλικού και εφοδίων ήταν διαμέσου θαλάσσης προς Θεσσαλονίκη. Όμως η Γερμανία ως κύρια δύναμη του Άξονα για να βοηθήσει τους σύμμαχους της, Βούλγαρους και Τούρκος, προσπάθησε να ανακόψει την οδό αυτή διαμέσων του υποβρυχίου πολέμου. Τα γερμανικά υποβρύχια εκτείνανε περιπολίες στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο με αποτέλεσμα να δυσκολέψουν σημαντικά την γραμμή εφοδιασμού των συμμάχων.
  
     Η μόνη εναλλακτική  λύση ήταν μεταφορά στρατευμάτων από τον  Τάραντα της Ιταλίας διαμέσων του  ασφαλή Κορινθιακού Κόλπου στην Ιτέα και από κει με φορτηγά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μπράλου και μετέπειτα  στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση  μεγάλης  μάζας στρατιωτών στις 2 πόλεις και υπήρξε  ανάγκη ιατρικής μεριμνάς . Αρκετά και διαφορετικά τμήματα του συμμαχικού στρατού πέρασαν από τη γραμμή Ιτέα-Μπράλος. Επίλεκτες μονάδες Βρετανικού στρατού όπως 2 Τάγμα Πεζικού του  Duke of Corniwall’s Light Infantry και διαφορά τάγματα Μηχανικού  (Corps of Royal Engineers) και Ρωσική μονάδα Χημικού Πολέμου (Russian Lab Corp). Δημιουργήθηκαν   στρατόπεδα ανάπαυσης στην Ιτέα και Μπράλο, Γαλλικό Σταθερο Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Ιτέα και Βρετανικός σταθμός πρώτων βοηθειών στο Μπράλο .  Σταδιακά με την αύξηση των αφίξεων μεγάλης μάζας στρατιωτών μεταφέρθηκε στο Μπράλο το 49 Βρετανικό Σταθερό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
     
   Τα Βρετανικά Σταθερά Στρατιωτικά Νοσοκομεία της εποχής εκείνης εγκαθίστονταν  πλησίον σιδηροδρομικού σταθμού, ήταν χωρητικότητας μέχρι 400 κλινών και έχει ειδικούς για αντιμετώπιση των κοινών ασθενειών, θυμάτων χημικού πολέμου, επιδημιών, αφροδισιακών παθήσεων, ψυχολογικών παθήσεων κτλ.
    
    Για της ανάγκες  ενός τέτοιου  νοσοκομείου στο Μπράλο δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 1917 το Στρατιωτικό Νεκροταφείο του Μπράλου και χρησιμοποιήθηκε  μέχρι το Απρίλη του 1919. Το νεκροταφείο περιέχει 102 τάφους, όπου  οι περισσότεροι στρατιώτες ήταν θύματα της «Ισπανικής Γρίπης», της  επιδημίας που διήρκησε από 1918 έως 1920  και η  οποία κορυφώθηκε στην Ευρώπη την άνοιξη του 1918 παίρνοντας πάνω των 40 εκατομμύρια ζωές  μόνο στη Ευρώπη.  Για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι «Ισπανική Γρίπη» θεωρείται ότι ήταν  ο ιός Η5N1 , δηλαδή η λεγόμενη γρίπη των πτηνών που έκανε μετάλλαξη μαζί με τον ιό της κοινής γρίπης και για αυτό το λόγο προκάλεσε τόσα θύματα παγκοσμίως. Από 102 νεκρούς οι 95 άνδρες ήταν της Βρετανικής Κοινοπολιτείας ( 2 Μαλτέζοι), 6 Ρώσοι  και 1 Βούλγαρος.

   Υπάρχουν αρκετές αναφορές στο διαδίκτυο για τους άνδρες που είναι θαμμένοι εκεί με το παράδειγμα του σκαπανέα του Βρετανικού Μηχανικού Thomas Wilding  (http://www.tattenhallhistory.co.uk/sapper-thomas-wilding/ ) Μετά από σχεδόν 100 χρόνια το στρατιωτικό κοιμητήριο διατηρείται σε άριστη κατάσταση χάρη στη φροντίδα της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και των κατοίκων της περιοχής.







                                                                         

                                                                              


                                                                                 

                                                                               







                                                                               
                                          Απόβαση Γάλλων στρατιωτών στην Ιτέα

                                           Στρατόπεδο υποδοχής  στην Ιτέα
                                          Στρατόπεδο υποδοχής στην Ιτέα
                                                                                 
                             Παρασημοφορία Ελλήνων και Γάλλων Αξιωματικών στην Ιτέα το 1917

                                                                             

                                               Στρατόπεδο ανάπαυσης στην Ιτέα

                                                                                                     
                                          Γαλλικό Νοσοκομειό στην Ιτέα
                                                                              
                                           Γαλλικό κονβοί έξω από την Άμφισσα!
                                           Δρόμος Ιτεα -Μπράλος με κολόνα στρατιωτών

                                                                             
                                          Εργάτες στο δρόμο Ιτέα-Μράλος το 1918!

                                          Στρατόπεδο ανάπαυσης στο Μπράλο
                                                                             


                                                                             













                                                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου