Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Zamosc (Ζάμοστς)

Zamosc (Ζάμοστς) είναι η μία από τις δύο Ευρωπαϊκές «ιδανικές» πόλεις που δημιουργήθηκαν με τους απόλυτους κανόνες του Ιπποδάμειου συστήματος αρχιτεκτονικής των πόλεων. Είναι μια σπάνια περίπτωση πόλεων που κτίστηκε το 1580 σε μια θέση , χωρίς να υπάρχει παλιότερα κανένας οικισμός εκεί, με την εντολή του Jan Zamoyski, Πολωνού υπουργού του στρατού. Ο γνωστός αρχιτέκτονας από την Πάντοβα ο Bernardo Morando ανέλαβε τον σχεδιασμό της πόλης με εξαιρετικά κτίρια Αναγεννησιακού ρυθμού , μπαρόκ ρυθμού με κεντροευρωπαϊκά χαρακτηριστικά . «Ιδανική πόλη», «Το μαργαριτάρι της Αναγέννησης», «Η Πάντοβα του Βορρά», «Η πόλη με τις αψίδες» είναι  λίγες μόνο ονομασίες του Ζαμοστς.  Αργότερα η πόλη απέκτησε εντυπωσιακές οχυρώσεις με προμαχώνες και ροτόντες και έζησε πολλές και σφοδρές πολιορκίες. Είναι η γενέτειρα της Ρόζας Λούξεμπουργκ και συμπεριλαμβάνεται στο κατάλογο της UNESCO «Πολιτιστική Κληρονομιά». Σχετικά δύσκολη είναι η πρόσβαση στη Ζάμοστς , απέχει 3,5 ώρες από Βαρσοβία και Κρακοβία και 1,5 ώρα από το Λούμπλιν οδικώς.

    1.      Το κυριότερο αξιοθέατο της Ζάμοστς είναι η Παλιά Πόλη με της εξαιρετική Αναγεννησιακή αρχιτεκτονική των κτηρίων με πολλές αψίδες και περίτεχνη διακοσμήση.

    2.      Θαυμάστε την κεντρική πλατεία της «ιδανικής πόλης»  , Rynok Wielki, 100 επί 100 μέτρα , με το κτίριο του Δημαρχείου να δεσπόζει στην ανατολική άκρη.

    3.      Προσέξτε την περίτεχνη διακόσμηση των αναγεννησιακών κτιρίων στη κεντρική πλατεία .

    4.      Δείτε της εκκλησίες της πόλεις, όλες μπαρόκ ρυθμού, τον Καθεδρικό, την Αγία Αικατερίνη, την Αγία Άννα και, τον Άγιο Νικόλαο, την εκκλησία των Φραγκισκανών και  την Εβραϊκή Συναγωγή.

    5.      Περπατήστε στις εντυπωσιακές οχυρώσεις της πόλης, τον Προμαχώνα νούμερο 7 με τον ενδιαφέροντα Πολεμικό Μουσείο μέσα και την Ροτόντα, που σήμερα είναι μουσείο των πεσόντων και του ολοκαυτώματος .

    6.      Να επισκεφτείτε το κτίριο της Ακαδημίας και το Οπλοστάσιο, κτίρια 16ου αιώνα με αντίστοιχα μουσεία.

    7.      Μη ξεχάσετε να δείτε στο Παλάτι Zamoyski, ένα όμορφο ανάκτορο με ανάλογη εσωτερική διακόσμηση μπαρόκ και ροκοκό ρυθμό.

    8.      Η Ζάμοστς έχει αρκετά μουσεία, το Λαογραφικό μουσείο, το Θρησκευτικό μουσείο, το Πολεμικό , το μουσείο ολοκαυτώματος.

    9.      Κάντε μια βόλτα στα δύο όμορφα πάρκα λίγο έξω από την παλιά πόλη, με λίμνες, ποταμάκια και πλούσια βλάστηση.

    10.  Αν είστε στο Ζάμοστς τον Ιούλιο μην χάσετε το Ευρωπαϊκό Λαογραφικό φεστιβάλ (Euro folk Festival) .


     11.  Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μια μονοήμερη επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό Roztocze με άγρια φύση και πολλά είδη πουλιών και ζώων.


                                                                   












                                                                                      






















          

                                                                             











                                                                                 



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου