Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Φράιμπουργκ (Freiburg im Breisgau )



Το Φράιμπουργκ  (Freiburg im Breisgau ) είναι μια όμορφη πόλη του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης στα όρια του μεγάλου δάσους της Γερμανίας του Μέλανα Δρυμού. Η πόλη κτίστηκε το 1120 από τους δούκους Zahringen  ως ελεύθερη και εμπορική πόλη πάνω από το δρόμο μεταξύ Βόρειας Θάλασσας και της Μεσογείου , εκεί που συναντιούνται ο Ρήνος με τον Δούναβη . Το 1457 στο Φράιμπουρκγκ ιδρύθηκε ένα από τα παλιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης . Μετά από τον βομβαρδισμό της πόλης στις 10 Μάιου 1940  από την ίδια την  γερμανική αεροπορία , το Βέλγιο και η Ολλανδία κατηγορήθηκαν  από το ναζιστικό καθεστώς για το γεγονός, και ξεκίνησε η εισβολή  του Βέρμαχτ στις δυο αυτές χώρες.   Ο Έρασμος του Ρότερνταμ έζησε για αρκετά χρόνια στη πόλη και ο  Νίκος Καζαντζάκης άφησε την τελευταία του πνοή στο Φράιμπουργκ. Σχετικά εύκολη είναι η πρόσβαση στη πόλη, απέχει 2 ώρες οδικώς από τη Φρανκφούρτη.

1.  Το κυριότερο αξιοθέατο του Φράιμπουργκ  είναι ο καθεδρικός ναός της πόλης, Muntser, που ολοκληρώθηκε το 1330 και από τότε παραμένει άθικτο. Το μονό καμπαναριό του ναού , ύψους 116 μέτρα θεωρείται το πιο όμορφο του χριστιανικού κόσμου και φιλοξενεί 18 καμπάνες, με την αρχαιότερη να χρονολογείται από το 1258 και είναι ο παλιότερος στο κόσμο.
2. Ο ναός είναι γνωστός και για τις προεξέχουσες υδρορροές του, τα γκαργκόιλ, περίτεχνου σχήματος , ακόμα και με το σχήμα γυμνών οπίσθιων , που έδειχνε , όπως λέει η  παράδοση,  του σπίτι του επισκόπου , που καθυστερούσε τη πληρωμή του μισθού των μαστόρων.
3. Θαυμάστε εσωτερικά τη φοβερή διακόσμηση του με φιγούρες και σκηνές από τη Βίβλο και τα καλειδοσκοπικά βιτρώ των παράθυρων.
4. Το δεύτερο κυριότερο αξιοθέατο του Φράιμπουργκ είναι η ασυνήθιστη , όμορφη κουκλίστικη  Παλιά Πόλη , του ανοικοδομήθηκε κυριολεκτικά από τα χαλάσματα του 2 Παγκόσμιου Πόλεμου.
5. Περπατήστε στα σοκάκια της παλιάς πόλης και θαυμάστε τα μικρά κανάλια (Bachle) με νερό στο πλακόστρωτο , τις παλιές οχυρώσεις της πόλης με τους δυο τεράστιους πύργους, Martinstor και St George Schwabentor.
6. Δείτε το κτήριο του παλιού Δημαρχείου, το σπίτι που έμεινε  ο Έρασμος του Ρότερνταμ και το πανέμορφο κτήριο των εμπόρων, Historiches Kaufhaus.
7. Ανεβείτε στο δασωμένο λόφο Shlossberg και θαυμάστε τη μοναδική θέα του καθεδρικού, της παλιάς πόλης, του Μέλανα Δρυμού και τα Βόσγια Όρη της  διπλανής Αλσατίας.
8. Επισκεφτείτε το φημισμένο και ένα από τα παλιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης το πανεπιστήμιο Albrecht-Ludwig-Universitat.
9. Το Φράιμπουργκ έχει πολλά μουσεία, δείτε το ενδιαφέρουν αρχαιολογικό στο όμορφο ανάκτορο Colombischlossle  και το λαογραφικό και ιστορικό μουσείο Augustinermuseum.
10. Αν είστε στο Φράιμπουργκ στις μέρες του Καρναβαλιού θα δείτε φαντασμαγορικό θέαμα . Μην παραβλέψετε να κάνετε βόλτα στα πολλά και όμορφα πάρκα της πόλης και στο Βοτανικό κήπο και στους καταρράκτες λίγο έξω από την πόλη.
11. Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μια και μόνο εκδρομή στο Μελανά Δρυμό, οι εικόνες της φύσης που θα συναντήσετε θα σας μένουν αξέχαστες.

                                                        
                                                               




























                                                              
































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου