Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Μάρμπουργκ (Marburg)



Το Μάρμπουργκ (Marburg) είναι μια μικρή πανεπιστημιούπολη του κρατιδίου της ΄Εσσης που ιδρύθηκε το 1140 στο σταυροδρόμι των δυο σημαντικών μεσαιωνικών οδών : Ανατολής-Δύσης, από την Κολωνία στη Πράγα και από Βορρά προς Νότο, από Βόρεια Θάλασσα στις Άλπεις και στην Ιταλία. Στη πόλη έμεινε και πέθανε η Αγία Ελισάβετ και γι αυτό η πιο παλιά γοτθική εκκλησία της Γερμανίας έχει το όνομα της. Το όνομα της πόλης συνδέεται με τον ιό του Μάρμπουργκ που εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Το πανεπιστήμιο της πόλης ιδρύθηκε το 1527 , στο οποίο σπούδασαν ο γνωστός Ρώσος επιστήμονας Μ. Λομονόσοφ και ο ποιητής Μπ. Παστερνάκ . Το 1529 έγινε στη πόλη η «Συνάντηση του Μαρβούργκου» μεταξύ του Λούθηρου και του Ζβίγγλιου για τα θέματα θρησκευτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελβετία. Η πρόσβαση στη πόλη είναι σχετικά εύκολη, απέχει μόνο 1 ώρα οδικώς από τη Φρανκφούρτη.


  1. Το κυριότερο αξιοθέατο του Μάρμπουργκ είναι η ατμοσφαιρική παλιά  πόλη του , η οποία  εκτείνεται στους λόφους και στο ποτάμι Λαν που μαζί με έντονη φοιτητική ζωή προσδίδει στη πόλη μια ιδιαίτερα και ξεχωριστή φινέτσα.

  2. Εξερευνήστε τα σοκάκια της,  την  Άνω πόλη , την Oberstadt, με τα γραφικά σπίτια με «χαίτι» , παλιά πανδοχεία , τη πλατεία του παλιού Δημαρχείου και το σιντριβάνι του Αγίου Γεωργίου.
  
  3. Κατεβείτε στη Κάτω πόλη, την  Weindenhausen , δίπλα στο ποτάμι Λαν, θαυμάστε τη διαφορετική αρχιτεκτονική των σπιτιών, παρατηρείστε τις όμορφες γέφυρες, και κάντε μια βόλτα στη όχθη του ποταμού.
  
  4. Το δεύτερο κυριότερο αξιοθέατο του Μάρμπουργκ είναι το Κάστρο του, κτίσμα του 11ου αιώνα , με πολλά επίπεδα , ισχυρές εξωτερικές οχυρώσεις και πολύ ενδιαφέρον μουσείο μέσα σε αυτό.

  5. Βρείτε μέσα στο κάστρο την αίθουσα που έγινε «η Συνάντηση του Μαρβούργκου»  όπου ο Λούθηρος  συζήτησε με τον Ζβίγγλιο για το θέμα της  πραγματικής ή όχι παρουσίας του Χριστού στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

  6. Δείτε την παλιότερη γοτθική εκκλησία της Γερμανίας, την Αγίας Ελισάβετ, μιας πολύ αγαπητής Άγιας της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία έζησε στο Μάρμπουργκ και τα λείψανα της βρίσκονται σε μια  περίτεχνη χρυσή λάρνακα μέσα στο Ναό.

  7. Επισκεφθείτε το Παλιό Κτίριο του Πανεπιστημίου του Μαρβούργκου , χτισμένο το 1527, σε γοτθικό ρυθμό που μαζί με το ποτάμι δημιουργεί ξεχωριστό ανσάμπλ.

  8. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βαρκάδα στο ποταμό Λαν, με την θεα των προσόψεων των σπιτιών προς το νερό να είναι ξεχωριστή.

  9.  Θα πρότεινα να πάτε στο Παλιό Βοτανικό κήπο , δημιούργημα το 1527-1533 , ένα από τα παλιότερα του κόσμου με κτίρια νεογοτθικού ρυθμού, καθώς και στο Νέο Βοτανικό Κήπο ο οποίος έχει εξαιρετικά εκθέματα.

  10. Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μια μονοήμερη εκδρομή στη πόλη Amoeneburg, με το όμορφο ανάκτορο Rauischholzhausen και το μεγάλο και περίτεχνο ανακτορικό πάρκο.


                                                                        






                                                                               




















































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου