Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Ντελφτ (Delft )




Το Ντελφτ (Delft )  είναι μια «ιερή »πόλη  για τους Ολλανδούς  ως πρώτη πρωτεύουσα της χώρας μετά από την ανεξαρτησία της Ολλανδίας από την ισπανική κατοχή.  Ιερή θεωρείται η πόλη και επειδή εδώ το 1584 σκοτώθηκε και θάφθηκε ο πρίγκιπας  Γουλιέλμος της Οράγγης , ο πρώτος βασιλείας  της Ολλανδίας και από τότε όλη η βασιλική οικογένεια αναπαύεται στο  Ντελφτ  δίνοντας στη πόλη το παρατσούκλι «η Πόλη των Πριγκίπων». Παρόλο που ιδρύθηκε τον 11 αιώνα όλη η αρχιτεκτονική είναι του 17 αιώνα που μετά από μεγάλη έκρηξη σε μια αποθήκη πυρομαχικών ισοπεδώθηκε σχεδόν όλη η πόλη. Είναι η γενέτειρα της Ολλανδικής πορσελάνης  όπως και πολλών ζωγράφων που δημιούργησαν την σχολή ζωγραφικής του Ντελφτ, με το πιο γνωστό αντιπρόσωπο της  τον Βέρμεερ. Στη πόλη γεννήθηκε και έμεινε ο Άντον βαν Λέβενχουκ, ο εφευρέτης του μικροσκοπίου και το Πολυτεχνείο του Ντελφτ  είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης. Πολύ εύκολη είναι η πρόσβαση στη πόλη , απέχει 15 λεπτά οδικώς από την Χάγη και 1 ώρα από το Άμστερνταμ.


  1. Το κυριότερο αξιοθέατο του Ντελφτ είναι η γραφική Παλιά Πόλη με τα όμορφα σπίτια , κτισμένα τον 17 αιώνα και πολλά κανάλια, απ τα οποία προέρχεται και η ονομασία της πόλης.

  2. Περιπλανηθείτε στα όμορφα σοκάκια της παλιάς  πόλης που μαζί με τα κανάλια δημιουργούν πού όμορφη ατμόσφαιρα. Δείτε το σπίτι με τους θυρεούς , την κεντρική πλατεία με το Παλιό Δημαρχείο αριστούργημα αρχιτεκτονικής του 13 αιώνα και την όμορφη πλατεία Beestenmarkt

  3. Το άλλο σημαντικό αξιοθέατο της πόλης είναι  «η Παλιά Εκκλησία» ,  κτίσμα του 1246 , με πύργο 75 μέτρων και με μια μικρή κλήση λόγω καθίζησης.

  4. Ψάξτε τους τάφους των 2 πασίγνωστων ολλανδών, κάτοικων του Ντελφτ, του ζωγράφου Βερμεερ, δημιουργού της «Μόνα Λίζα του Βορρά»   και του βαν Λέβενχουκ , ο οποίος με την εφεύρεση του μικροσκοπίου  έκανε επανάσταση στην επιστήμη και στην ιατρική.

  5.  Προσέξτε τα βιτρώ των παραθύρων, κάθε βιτρώ λέει ολόκληρη βιβλική ιστορία, κάτι σαν «κόμικς» του Μεσαίωνα. Φτιαχτήκαν με αυτόν τον τρόπο για επιμόρφωση των πιστών, διότι τότε οι περισσότεροι  δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν και να κατανοήσουν την λειτουργία στα λατινικά.

  6.  Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η «Νέα Εκκλησία» , κτίσμα του 1381, με 108,5 μέτρα πύργο είναι η δεύτερη ψηλότερη της Ολλανδίας. Ανεβείτε με 376 σκαλοπατιών και η θέα του Ντελφτ μαζί με το Ρόττερνταμ και τη Χάγη θα σας αποζημιώσει.

  7. Μέσα στην εκκλησία βρίσκεται το Μαυσωλείο του Πρίγκιπα Γουλιέλμου της Οράγγης, που σκοτώθηκε από το πληρωμένο δολοφόνο με διαταγή του ισπανικού Βασιλιά . Ήταν η πρώτη στην ιστορία δολοφονία με πιστόλι. Το μαυσωλείο είναι αριστούργημα γλυπτικής τέχνης με διάφορα συμβολικά αγάλματα και το πιστό σκύλο του πρίγκιπα που «κοιμάται» στα πόδια του να κλέβει τη παράσταση.

  8. Μην ξεχάσετε να εξερευνήσετε ( και με βάρκα) τα παλιά κανάλια, να δείτε την Ανατολική πύλη και να χαζέψετε πολλά μαγαζιά και εργαστήρια πορσελάνης , μίας και η πόλη είναι η πρωτεύουσα της Ολλανδικής πορσελάνης.

  9. Το Ντελφτ έχει αρκετά μουσεία, προτιμήστε το μουσείο Paul Tetar van Elven ,το μουσείο του  Prinsenhof και το Delft Historic Tobacco Museum

  10. Αξίζει μια επίσκεψη στο Πολυτεχνείο της πόλης, το φημισμένο Delft University of Technology , με μοντέρνη   αρχιτεκτονική των κτηρίων και όμορφο Βοτανικό Κήπο.

  11. Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μονοήμερη εκδρομή σε  παραθαλάσσιο θέρετρο Scheveningen με εντυπωσιακές εγκαταστάσεις για δραστηριότητες στη θάλασσα.


                                                                   



































                                                                              
                                                                              






























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου