Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Σαν Τζιμινιάνο (San Gimignano)


Η Σαν Τζιμινιάνο (San Gimignano είναι η αρχαία πόλη των Ετρούσκων που κτίστηκε το 3ο αιώνα προ Χριστού , η οποία  πήρε το σημερινό της όνομα στη μνήμη του επισκόπου Geminiano που σταμάτησε τους Ούννους του Αττίλα έξω από τα τείχη της πόλης το 5ο αιώνα μ.Χ. Η άνθηση της πόλης ξεκίνησε από το 1199, όταν αποτελούσε μεγάλο σταθμό των προσκυνητών που ταξίδευαν στον δρόμο των προσκυνητών Via Francigena από το Καντερμπέρι της Αγγλίας και από όλη την Γαλλία στη Ρώμη και αντιστρόφως από τη Ρώμη στο Καντερμπέρι στη Via Romea. Τότε κτίστηκαν από εύπορες οικογένειες οι 76 πύργοι  ( που κάνανε τη Σαν Τζιμινιάνο την μοναδική μεσαιωνική πόλη «ουρανοξυστών»  στην Ευρώπη. Οι 14 μεσαιωνικοί πύργοι που απόμεναν μέχρι σήμερα είναι ο λόγος που  «το Μανχάταν του μεσαίωνα» συμπεριλαμβάνεται στο κατάλογο της UNESCO «Παγκόσμια Κληρονομιά». Η μοναδική  ατμόσφαιρα της Σαν Τζιμινιάνο άριστα αναδεικνύεται στο βιντεοπαιχνίδι Assassinss Creed II. Σχετικά δύσκολη η πρόσβαση στη Σαν Τζιμινιάνο, απέχει 1 ώρα οδικώς από τη Φλωρεντία.

  1. Το κυριότερο αξιοθέατο της Σαν Τζιμινιάνο είναι οι 14 πύργοι, κτίσματα του 13ου-14ου αιώνα, που άκουσαν την γνωστή ομιλία του Δάντη Αλιγκέρι και ήταν σιωπηλοί μάρτυρες της αντιπαράθεσης των 2 κομμάτων της Τοσκάνης  του Μεσαίωνα των Γιβελίνων και των Γουέλφων και  της τεράστιας ροής προσκυνητών που πέρασε από την πόλη.

  2.Θαυμαστε το τεράστιο Torre Grossa ,το ψηλότερο πύργο ύψους 54 μέτρων. Ανεβείτε στη κορυφή του, η θέα της πόλης και των λόφων της Τοσκάνης θα σας μένει αξέχαστη για πολύ καιρό.  Απέναντι δείτε τον πύργο Torre  Rognosa, το δεύτερο ψηλότερο , ύψος 51 μέτρων με το ρολόι στη κορυφή.

  3. Δείτε το πύργο του Διαβόλου με την όμορφη εξωτερική διακόσμηση,  όπως επίσης τους δίδυμους πύργους της εύπορης και ισχυρής οικογένειας Salvucci, υποστηρικτές των Γουέλφων και τους απέναντι, επίσης διπλούς πύργους του αντίπαλου δέος τους Salvucci, της οικογένειας Ardinghelli, υποστηρικτές του κόμματος των Γιβελίνων.

  4. Απολαύστε τους υπόλοιπους πύργους της Σαν Τζιμινιάνο, το πύργο –ανάκτορο του Pellari, τους πύργους dei BecciCampatelliPettiniFicarelliChigidella Colegiatadei Cugnanesi και το πύργο –σπίτι Casa-Torre Pesciolini.

  5. Επισκεφτείτε τον καθεδρικό ναό της πόλης, αφιερωμένο στην Παναγία, που με τις τοιχογραφίες του Ντομένικο Γκίρλαντάιο , Μπενότσο Γκοτσόλι και του Taddeo di Bartolo  συμπεριλαμβάνεται στο κατάλογο της UNESCO , περάστε από την εκκλησία του Sant Agostino με τοιχογραφίες του Γκοτσόλι, δείτε τις εκκλησίες του Άγιου Πέτρου, Άγιου Ιακώβου και Sant Lorenzo.

  6. Κάνοντας βόλτα στη πόλη ξεχωρίζουν 2 πλατείες , η Piazza del Doumo , με τα 2 ανάκτορα των κυβερνητών  μαζί με εντυπωσιακούς πύργους  και η Piazza della Cisterna με μεσαιωνικό πηγάδι και 2 ζευγάρια δίδυμων πύργων.

  7. Μην ξεχάσετε να πάτε μια βόλτα στις παλιές οχυρώσεις της πόλης , Rocca di Montestaffoli, με προμαχώνες και 5 διατηρημένες πύλες εισόδου των προσκυνητών στη Σαν Τζιμινιάνο.

  8. Η πόλη έχει αρκετά μουσεία, προτιμήστε την Pinacoteca Civica και το Religious Art Museum με σπάνια έργα πρώιμης Αναγέννησης και το ξεχωριστό μουσείο SanGimigiano 1300 με αναπαράσταση της ζωής της πόλης στο 14 αιώνα.

  9. Αν είστε στο Σαν Τζιμινιάνο το καλοκαίρι μην χάσετε το φεστιβάλ Nottilucente και το Ferie Delle Messi που γίνονται στη πόλη τον Ιούνιο και οπωσδήποτε δοκιμάστε μεσαιωνικό λευκό κρασί Vernaccia di San Gimigiano.

  10.Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μια μονοήμερη εκδρομή στη διπλανή Volterra, μια αρχαία πόλη των ετρούσκων.

                                                      
























































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου